Wat zoek je?

Door de rijke natuur is Schiermonnikoog één groot nationaal park. Een walhalla voor vogelliefhebbers en natuurgenieters. Wandelen op het breedste strand van Europa, genieten van een rariteitenkabinet of het enige dorp op het eiland ontdekken. Dit Waddeneiland kent een groot aantal bezienswaardigheden die de rijke geschiedenis van het eiland vertellen. Benieuwd wat je allemaal nog meer kunt doen op Schiermonnikoog? Met deze Schiermonnikoog tips ben jij klaar voor jouw weekend weg.

Onderweg tijdens het wadlopen naar Schiermonnikoog kom je van alles tegen

#1 – Ga wandelen op Schiermonnikoog

Waddeneiland Schiermonnikoog is bij uitstek geschikt om eindeloos te wandelen. Tijdens de wandelingen wissel je het brede strand af met historische plekken, het enige dorpje op het eiland en unieke natuurgebieden. Je kunt op dit eiland goed zien dat de natuur het landschap grotendeels vormt. De wind, de zee, stuivend zand en groeiende duinen; Schiermonnikoog verandert dagelijks.

Mooie wandelgebieden op Schiermonnikoog:

  • Een mooie wandeling die je op Schiermonnikoog kunt maken is de wandelroute Nationaal Park Schiermonnikoog, duin en strand. Deze 15 km lange wandeling neemt je mee langs de Westerplas, door duinvalleien vol bijzondere plantjes en langs het bunkermuseum mee het bos in.
  • Op Schiermonnikoog mag een wandeling bij de Kobbeduinen niet ontbreken. In dit gebied, dat aan de oostkant van het eiland gelegen is, vind je bijzondere natuur om heerlijk doorheen te wandelen. Zo vind je hier de Berkenplas en Kaap Willemsduin. Houd bij je wandeling in dit gebied rekening met het broedseizoen.
  • Vind je 10 km wandelen ook genoeg? Dan is deze wandeling door duinen, strand en bos op Schiermonnikoog de perfecte wandeling voor jou!
Wat te doen op Schiermonnikoog? Met deze tips heb je geen verveling op vakantie
Wat te doen op Schiermonnikoog: 10 tips voor een weekend weg

#2 – Bunkers uit de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers meerdere bunkers op Schiermonnikoog als onderdeel van de Atlantikwal. Bunker Wasserman is hier één van en diende als verdedigingswerk tegen de geallieerden. Deze bunker is het hoogste uitkijkpunt van Schiermonnikoog en vrij toegankelijk. Ook vind je op het eiland een heus bunkermuseum.

De bunker die tijdens de Tweede Wereldoorlog diende als communicatiecentrum is omgetoverd expositieruimte. Bunkermuseum Schlei geeft je inzicht in hoe de Duitse bezetters met hun radarsystemen oorlog voerden en krijg je aan de hand van foto’s en bodemvondsten uitleg over de werking van deze radarsystemen. Door de huidige maatregelen is Bunkermuseum Schlei tot nader order gesloten.

Bezoek de Bunkers uit de Tweede Wereldoorlog op Schiermonnikoog
Bezoek de Bunkers uit de Tweede Wereldoorlog op Schiermonnikoog

#3 – Ga lunchen bij Noderstraun

Elk jaar als ik Schiermonnikoog bezoek lunch ik na een fijne strandwandeling bij Noderstraun. Lunchen bij Noderstraun is voor mij eigenlijk een soort traditie geworden. Een lekkere soep, nachos of een broodje met Noordzee garnaaltjes; wat nemen we deze keer? Nu is het op dit moment niet mogelijk om neer te strijken op het terras en heerlijk te genieten van een goede lunch in de zon.

Wat te doen op Schiermonnikoog: 10 tips voor een weekend weg

#4 – Laat je verrassen door het Rariteitenkabinet

Rariteitenkabinet Gribus is terug van weggeweest. Waar het pand vroeger volledig was ingericht als rariteitenkabinet is het nu onderdeel van It Aude Kolonyhus. Naast allerlei rariteiten die worden tentoongesteld vind je hier ook een expositie over de Nederlandse walvisvaart naar de Zuidpool. Dit rariteitenkabinet is een van die bezienswaardigheden waar je niet uitgekeken raakt. Door de huidige maatregelen is het Rariteitenkabinet tot nader order gesloten, maar is het zeker een van de activiteiten die je moet doen op Schiermonnikoog zodra het weer kan.

Wat te doen op Schiermonnikoog: 10 tips voor een weekend weg

#5 – Huur fietsen op Schiermonnikoog

Huur direct bij de boot een fiets of in het dorp Schiermonnikoog en ontdek het eiland vanaf je stalen ros. Fiets richting het oosten van het eiland en maak een stop bij Strandpaviljoen de Marlijn. Of fiets richting vogelkijkhut Westerplas, dat iets ten zuidwesten van het dorp ligt. Het zoete water in deze plas is zeer in trek bij watervogels, wat dit meertje de uitgelezen plek maakt om vogels te spotten. Leuk om te weten over de Westerplas is dat een groot gedeelte van het drinkwater op Schiermonnikoog in de omgeving van de Westerplas wordt gewonnen. Dit omdat het één van de schaarse plekken op het eiland is met zoet water.

Mooie fietsroutes op Schiermonnikoog:

Ook kun je ervoor kiezen om bij het VVV op Schiermonnikoog bepaalde fietsroutes, als een fiets puzzeltocht, te kopen.

#6 – Voetjes van de vloer in de Tox Bar

Eén van de dingen die je moet doen op Schiermonnikoog, zodra het weer kan, is dansen in de Tox Bar. Dit is de enige discotheek van het eiland en al 40 jaar de plek voor legendarische avonden op Schier. Het is misschien niet de hippe discotheek die je verwacht, maar wel een plek waar jong en oud samenkomen voor een feestje. En wat mij betreft zeker een plek op Schiermonnikoog die je eens moet bezoeken. Daarnaast kun je bij de Tox Bar ook terecht voor een prima hapje eten. Door de huidige maatregelen is de Tox Bar tot nader order gesloten als discotheek, wel kun je hier maaltijden afhalen en maaltijden laten bezorgen.

#7 – Hier vind je het breedste strand van Europa

Nog dagelijks groeit het prachtige strand van Schiermonnikoog, dat nu al tot de breedste stranden van Europa wordt gerekend. Dit komt doordat de zandbanken die voor de kust ontstaan zich in de richting van het eiland verplaatsen en langzaam maar zeker aan het strand vastgroeien. Een unieke ervaring om de uitgestrekte stranden van het Nationaal Park Schiermonnikoog met eigen ogen te zien.

Wat te doen op Schiermonnikoog: 10 tips voor een weekend weg
Wat te doen op Schiermonnikoog: 10 tips voor een weekend weg

#8 – Ga wadlopen naar Schiermonnikoog

Eén van de dingen die je eens moet doen in je leven is wadlopen. Je hebt verschillende wadlooptochten die je kunt maken. Zo kun je bijvoorbeeld naar Ameland wadlopen, een kweldertocht bij Noordpolderzijl doen en kun je wadlopen naar Schiermonnikoog. In Lauwersoog stap je op een boot welke je afzet op een zandplaat. Vanaf deze plaat loop je over de zeebodem en ontdek je het werelderfgoed van de Waddenzee op een werkelijk unieke manier.

Liever vanaf Schier wadlopen? Ook dat kan. Zo kun je o.a. kiezen uit wadlooptocht Banck en wadlooptocht Sprutel.

Een welverdiend borreltje na het wadlopen naar Schiermonnikoog
Ga zeker eens in je leven wadlopen naar Schiermonnikoog
Wadlopen naar Schiermonnikoog vanaf Brakzand hoort zeker thuis op jouw Nederland bucketlist

#9 – Bezichtig de vuurtoren van Schiermonnnikoog

Schiermonnikoog kent twee vuurtorens. Een witte en een rode, waarbij alleen de rode vuurtoren (de Noordertoren) nog in functie is. Deze vuurtoren wordt 24 uur per dag bemand door de vuurtorenwachter en is hierdoor helaas niet te bezichtigen, maar zeker wel een fotostop waard. Want was is nou een bezoek aan een Nederlands Waddeneiland zonder een foto van een vuurtoren.

Wat te doen op Schiermonnikoog: 10 tips voor een weekend weg
Ga vakantie vieren in eigen land
Wat te doen op Schiermonnikoog: 10 tips voor een weekend weg

#10 - Fijn overnachten op Schiermonnikoog

Wil je op een bijzondere plek overnachten op Schiermonnikoog? Dan is een verblijf in Hotel van der Werff aan te raden. Dit hotel is het eerste en oudste hotel van het eiland en uitgegroeid tot een begrip. De geschiedenis van dit hotel gaat terug tot het begin van de achttiende eeuw en straalt dit tot op de dag van vandaag nog steeds uit. Liever een huisje in de natuur? Neem dan een kijkje bij deze mooie natuurhuisjes op Schiermonnikoog!

Hoe kom ik op Schiermonnikoog?

Vanuit het Groningse Lauwersoog vertrekt de boot naar Schiermonnikoog. In het afvaartenoverzicht kun je zien wanneer de eerstvolgende boot van en naar het eiland vertrekt. Hierbij heb je de keuze uit de normale boot en de sneldienst. Waarbij de normale boot je in zo’n 45 minuten naar de overkant vaart doet de sneldienst er 20 minuten over.

Schiermonnikoog is een autoluw eiland wat inhoudt dat je als bezoeker van het eiland je auto moet achterlaten in Lauwersoog en niet mee mag nemen het eiland op. Schier is het kleinste bewoonde Waddeneiland en daarmee ideaal om te voet en per fiets te verkennen. Vanuit de boot kun je met de bus verder reizen of direct een fiets huren.

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne