Zuiderlijk Afrika wint aan populariteit, wat betekent dat steeds meer reizigers hun weg naar dit continent weten te vinden. Dat is ook goed te merken op mijn blog! Waar mijn post ‘Een weekend Brugge: Hotspots & to do’s’ langere tijd de populairste was, is het nu vooral een reis naar Namibië & Botswana dat de klok slaat. Ik krijg dan ook veel vragen van lezers over mijn reis naar Namibië & Botswana. Het leek me daarom leuk om een blog te schrijven waarin ik antwoord geef op de meest gestelde vragen met betrekking tot reizen naar Namibië & Botswana.

Moet je een ervaren kampeerder zijn voor een reis naar Namibië & Botswana?
Nee, wat mij betreft niet. Wel is het handig wanneer je al veel gereisd hebt en verstand hebt van autorijden (met een 4×4). Voor deze reis had ik al veel gereisd, maar ook niet veel gekampeerd. Wij maken vaak roadtrips, maar verblijven meestal in hotels, B&B’s en guesthouses. Een enkele keer hebben we gekampeerd, maar dit is (normaliter) minder aan mij besteed. Gek genoeg had ik Namibië & Botswana niet anders willen beleven dan vanuit mijn daktent! Maar denk dat dat vooral komt doordat ik dol ben op de geluiden van de wilde dieren, de spanning van het avontuur, zelf op ontdekking zijn en je eigen boontjes doppen. Dus ook al ben je geen kampeerder, ik zou je het in Namibië & Botswana zeker aanraden!


Moet je zelf vuur kunnen maken?
Ja en Nee. Je hoeft in Namibië & Botswana niet à la Expeditie Robinson vuur te maken, dus echte survival skills zijn hiervoor niet nodig. Wel is het handig om de juiste materialen mee te nemen en de rest onderweg te kopen. Vuur maak je op je campsite op een speciale vuurplaats. Wat je daarvoor nodig hebt is (voldoende) hout, aanmaakblokjes en een goede aansteker. Hout kun je vaak gewoon langs de weg kopen. Zorg dat je hier voldoende van hebt, want naast dat een kampvuur erg gezellig is en het voor het nodige licht zorgt, houdt het ook de (wilde) dieren op afstand. De aanmaakblokjes vind je in de supermarkt en qua aansteker raad ik je aan eentje mee te nemen vanuit Nederland. Ikzelf heb een Fire Stash aansteker. Let er wel op dat je hem gevuld met wasbenzine mee neemt 😉

Moet je een lekke band kunnen vervangen?
Ja! In Namibië zijn de wegen over het algemeen goed, maar soms zul je ook over stukken rots en door het zand moeten ploeteren. De kans is daarom aanwezig dat je er een lekke band zult krijgen. Omdat je vaak stukken rijdt zonder dat je al te veel mensen tegen komt is het zeker handig als je zelf weet hoe je met een krik overweg moet en een band kunt verwisselen. Naast het verwisselen van een band is het ook handig als je enige ervaring hebt met het rijden in een 4×4. Wanneer moet je bijvoorbeeld de bandenspanning verlagen? Wanneer verhogen? En wanneer gebruik je de extra power knop? Zeker fijn om deze dingen vooraf te weten en goed voorbereid op reis te gaan!


Wat voor tas neem je mee op reis naar Namibië & Botswana?
Tijdens je reis naar Namibië wordt alles stoffig. Echt werkelijk alles! Het is daarom slim om een tas te kopen die stof-bestendig is. Daarnaast moet de tas ook sterk en flexibel zijn, want hij krijgt een hoop te verduren tijdens het gehobbel in de auto. De tas die ik je zou aanraden is een duffel bag. Ik heb zelf deze duffel bag van The North Face (maat M – vriendlief heeft L) en ben er erg blij mee! De tas is sterk, flexibel en heeft één groot vak waardoor je overal gemakkelijk bij kunt. Om overzicht te houden in deze tas gebruik ik altijd packing cubs als deze. Naast dat ik deze gebruik in mijn duffel kun je ze ook gebruiken in je koffer of een backpack. Zo houd je alles bij elkaar, wel zo gemakkelijk!
Benieuwd wat ik verder allemaal mee nam naar Namibië & Botswana? Check dan mijn inpaklijst voor 3,5 weken safari!


Kun je overal boodschappen doen in Namibië & Botswana?
Nee. Tijdens je reis naar Namibië & Botwana is een goede (boodschappen)planning erg belangrijk. Je kunt namelijk niet overal zomaar je dagelijkse boodschappen doen. Zo verblijf je vaak meerdere nachten in een nationaal park of in the middle of nowhere. Voor dat soort momenten moet je een voorraad inslaan. En nog wat extra, voor de zekerheid. Bedenk dus van te voren goed hoeveel nachten je buiten de bewoonde wereld bent, doe voor die dagen en zeker nog één extra boodschappen. Maak ook echt een old school lijstje, dat werkt heel goed. Sla vooral genoeg water en hout in, deze twee zijn het belangrijkste! Oh, en vergeet vooral niet op je brandstof te letten 😉 Bij twijfel, altijd de auto weer volgooien!

Kun je de tent zomaar uit (in de nacht) als er geen omheining is?
Ja en nee. In Afrika is het al vroeg donker, meestal rond een uur of 6. Vaak zul je dus rond die tijd aan het koken zijn. Nadat je natuurlijk van de prachtige zonsondergang hebt genoten 😉 Belangrijk is dat je altijd een goed vuur hebt gemaakt, voordat het donker is. Vuur houdt je warm, maar houdt daarnaast ook de wilde dieren op afstand. Wel fijn zo zonder omheining.
Wij hebben twee keer gehad dat we zaten te eten en er een dier langsliep. De eerste keer was het een hyena die al snuffelend langsliep, stopte en nadat we riepen dat hij weg moest gaan rustig door sjokte. De tweede keer was minder grappig, want toen was het een nijlpaard! Ons plekje lag aan een rivier, met hoog riet als afscheiding. We hoorden al wat geritsel en ineens stond daar een nijlpaard op onze campsite. De paniek sloeg wel even toe, want deze beesten zijn niet alleen erg sterk, ze zijn ook nog eens agressief en doden jaarlijks van alle dieren de meeste mensen. We wisselden wat blikken uit en wachtten heel stil rond het vuur. Al klaar om naar de auto te rennen, mocht de nijlpaard ons willen aanvallen. Gelukkig vond hij het riet interessanter en schuifelde verder. Pffffoej, dat was wel even spannend! Tip: blijf dus altijd goed opletten op wat er om je heen gebeurt 😉
Als je ’s nachts moet plassen kun je absoluut niet naar het toiletblok lopen. Wel kun je de tent uit, alleen zou ik je aanraden om eerst heel goed om de auto heen te schijnen en kijken of je geen dieren ziet. Zie je die niet, kun je de tent uit. Ik zou wel zo dicht mogelijk bij de auto te blijven en goed blijven opletten of je niet alsnog een dier ziet. Handig is om je partner (vanuit de tent) op wacht te zetten. Vind je dit heel onprettig, dan kun je ook altijd een plastuit aanschaffen of een emmer meenemen (in de tent). Wel oppassen dat je die niet omgooit natuurlijk!


Hoever van te voren heb je de campsites geboekt in Namibië & Botwana?
Voor wat betreft het boeken van accommodaties en campsites kan je er wat mij betreft in Namibië & Botswana niet vroeg genoeg bij zijn. Op deze manier heb je nog alle keuze en kun je de beste accommodaties en campsites uitkiezen zonder dat je daar concessies op moet doen. Dat zou natuurlijk zonde zijn bij zo’n bijzondere reis naar Zuiderlijk Afrika! Zelf heb ik de accommodaties ruim een half jaar van te voren vastgelegd. Ik ging in mei, maar kan me voorstellen dat voor populaire periodes je nog eerder moet zijn. Namibië is de laatste tijd echt booming, dus wil je echt het beste plekje boek het dan zo ver mogelijk van te voren!
Meer tips voor jouw reis naar Namibië & Botswana? Check dan mijn travel guide!

Heb je een navigatiesysteem nodig in Namibië & Botswana?
Ja! Wij hadden tijdens de reis de beschikking over een navigatiesysteem waarin alle kaarten, hoogtepunten onderweg en accommodaties al waren ingeladen. In Namibië heb je de navigatie in mindere mate nodig, want daar merk je dat het een Duitse kolonie is geweest (lees: 300 km rechtdoor), maar toch is ook daar navigatie wel handig. Helemaal als je een beetje buiten de gebaande paden reist. Maar in Botswana had ik niet willen reizen zonder! Helemaal niet in de Delta. Wij waren er in mei, het gras was redelijk hoog (en groen) en de ‘wegen’ konden zo ineens ophouden en opgaan in een waterpoel. Dan moet je op zoek naar een ander pad en dan alsnog daar zien te komen waar je naartoe wilt. Een hele uitdaging en zeker niet te doen zonder GPS.

Lees ook mijn andere blogs over Namibië & Botswana!
– Namibië: beleef de natuur intens & kampeer in een daktent!
– Etosha National Park: het grootste nationale park van Namibië
– Namibië in 9 highlights
– 4 hotspots in Swakopmund
– De perfecte African sunset in Spitzkoppe
– De magie van de Sossusvlei
– Op avontuur in Botswana: kampeer in een daktent
– Botswana in 7 highlights
– Voorbereid op reis met deze Botswana tips
– Waarom de Okavango Delta op je bucket list moet
♥ Heb jij nog aanvullende vragen over jouw reis naar Namibië & Botswana? Stel ze gerust in een reactie hieronder en ik zal je vraag beantwoorden!

Comments 28
Jaaaa, leuk artikel! Ben dus niet de enige die nu bijna wekelijks op jouw blog komt kijken voor de Namibië-tips haha. ZIN IN.
Author
Dank je Nikita voor je enthousiaste reactie. Nee zeker niet, Namibië & Botswana zijn populair! Ik krijg er veel vragen over, dus dacht zo’n post is wel erg leuk! Binnenkort wil ik nog eentje schrijven over de exacte route 😉
Zoooo handig, allemaal bruikbare tips!! Super blij mee!!
Groetjes Aline
Author
Jeeeej! Dank je voor je enthousiaste reactie Aline! 🙏🏻
Dit lijkt ons zo’n gave bestemming! Maar stiekem ook wel een beetje eng, omdat het zo anders is dan onze andere reizen. Bedankt voor het delen van deze handige tips!
Author
Het is ook echt geweldig! Heel anders dan andere bestemmingen inderdaad. Ook dan bv. Zuid Afrika! Maar juist daarom zo gaaf! Namibië kun je ook wel doen met verblijf in lodges, Botswana trouwens ook. Maar dan wordt het wel een stuk duurder. Hoe dan ook! Niet eng vinden, gaan! Want je gaat de tijd van je leven hebben!! 😁
Leuk artikel en handig als je er gaat kamperen! Ik zou zelf kiezen voor een aantal lodges, aangezien ik niet zo’n kampeerfan ben. En die beesten buiten mijn tent, spannend! Wel een gave reis!
Author
Lodges zijn ook gaaf Esther. Ik wissel ze gewoon af. Af en toe een lodge voor wat meer comfort, maar ook de tent voor de ervaring tussen het wild. Ik ben ook niet zo’n kampeerder, maar in Afrika is het écht zo gaaf! Misschien toch een paar nachtjes? 😉
Wat een avontuur! Ik zou dit zo graag doen. Kan je mijn vriend niet overhalen dat hij eindelijk eens met mij mee moet gaan 😉
Author
Oehhh zeker doen Aniek! Waar twijfelt je vriend aan? Aan de bestemming, of kamperen? Tell me what you need?! 😉
Pingback: Terugblik: januari 2018 - travelwriter.nl
Wat een geweldige reis moet dit geweest zijn. Leuk dat je de meest gestelde vragen op een rij hebt gezet. Wij willen misschien aan het eind van het jaar naar Namibië, dus je artikel komt zeker van pas. Ik ben geen kampeerfan maar ik moet je bekennen dat zo’n 4×4 met daktent er tof uitziet.
Author
Oh wat gaaf dat jij zo’n reis overwegen Marcel. Ikzelf ben ook geen kampeerder, maar in zo’n daktent is het toch echt anders 😉 Lodges zijn ook heel gaaf. Daar heb ik ook nog wel tips voor. Nieuwe blogpost ideeën 👍
Hi Daphne! Wat een toffe blog heb je, met superveel nuttige tips! M’n man en ik gaan dit jaar voor 29(!! :-D) dagen naar Namibië en Botswana, dus we pakken je site er vaak bij. Volgens mij gaan we bijna dezelfde reis maken als wat jullie hebben gedaan, ook roadtrippen in een 4×4 jeep en slapen op het dak! We hebben onze reis bijna helemaal uitgestippeld, alleen hebben we nog vier dagen ‘over’, erg vervelend ;-).
Zie onze reis, bij alle markers op de kaart verblijven we 1 nacht (behalve Windhoek en Kasane): https://drive.google.com/open?id=1W8dpN72iATr5PdiMo_qj-zYRjD4&usp=sharing
Aangezien jij er al geweest bent: waar zou jij langer blijven dan 1 nacht? Of missen we nog plekken waarvan jij zegt: daar moet je echt heen?
Alvast bedankt!!
Author
Hi Wendy, wat een gave plannen hebben jullie zeg! En fijn te horen dat jullie zoveel aan mijn blog hebben (gehad). Vier dagen over klinkt inderdaad wel heel vervelend 😉 Ik zou, als je wat wilt ondernemen in Swakopmund, hier sowieso een nachtje extra verblijven. Je kunt hier bijvoorbeeld sandboarden, met een quad door de woestijn of een living dessert tour doen. Allemaal erg leuk, maar niet te doen als je er maar één nachtje verblijft. Hoeveel nachten hebben jullie in Kasane? Wij hadden daar 3, dat was wel heel relaxt. Konden we prima naar de Vic Falls en een beetje bijkomen. Verder vond ik Savuti echt een van de mooiste plekjes dus daar zou ik ook een extra nachtje blijven als je toch de tijd hebt. Wat je misschien ook nog zou kunnen doen is het Waterberg plateau of de himba’s toevoegen, maar dan moet je even kritisch naar de route kijken. Keuzes genoeg in ieder geval 😉
Succes met puzzelen!
Groeten Daphne
Kijk, daar hebben we wat aan 😉 . Bedankt voor je snelle reactie!! Wij gaan verder puzzelen 😀 .
Groetjes,
Wendy
Author
Fijn te horen! Succes met puzzelen en ben benieuwd wat het gaat worden! Groetjes!
Hoi Daphne, ook wij zijn een reis aan het voorbereiden naar Namibie en Botswana in juli 2019 en willen ongeveer jou route rijden. We hebben 3,5-4 weken. We gaan met daktent en willen het wel van te voren laten boeken, normaal doen we alles zelf, maar willen echt op de tofste plekjes komen. Ik las bij zelfdrive 4×4 dat ze in Chobe game drive beschrijven. Heb jij dat zelf gereden of heb je (ook) in Chobe game drives met gids gedaan. En in Etosha? Heb jij ook tijdens jou reis in lodges oid geslapen of alleen in de daktent? Alvast bedankt voor je reactie. Groetjes Wendy
Author
Hi Wendy, wat gaaf dat jullie in juli die kant op willen! Zeker doen! Wij regelen ook bijna altijd alles zelf, maar hebben het deze keer uitbesteed. Je kunt het nog steeds prima zelf doen, maar wij vonden dit (ook omdat we met z’n 4en waren) prima. Wij hebben overal zelf de game drives gedaan. Je mag dat tussen zonsopkomst en zonsondergang doen. Daarna moet je weer in je camp zijn. In Etosha hebben we 1 night drive gedaan vanuit Namutoni Campsite. Volgens mij kun je die vanuit alle campsites boeken. Vanuit Chobe denk ik niet dat het kan, want die campsites zijn meer bush, dus geen grootschaliger toestanden (wat je in Etosha wel hebt). Wellicht als je bij een lodge vraagt, maar vaak doen die alleen gamedrives voor hun gasten. Of je boekt zelf die luxe lodge natuurlijk 😂 Wij hebben een paar keer in een luxere accommodatie geslapen, puur voor de afwisseling. Alle acco’s staan wel op m’n blog. Succes met plannen & groetjes vanuit de Australische outback!
Hoi Daphne, ben ik weer even. Reis is zo goed als af. Hebben offerte bij zelfdrive 4×4 en bij ander reisburo op laten maken. Wat zijn jou ervaringen met 4×4? Ik lees nl in reviews dat ze niet altijd handig zijn met vouchers en reserveringen ed. Wat zijn jullie ervaringen hiermee? groetjes Wendy
Author
Hi Wendy, wat spannend!! Een laatste keuze maken is altijd het lastigste hè? Ik zou gaan voor degene waar je het beste gevoel bij hebt. Qua vouchers en reserveringen hebben wij totaal geen problemen gehad. Alles was er en kwam goed. Ik raad je wel aan dat soort dingen altijd goed te checken voordat je op reis gaat, maar dat geldt voor elke reisorganisatie 😉 Succes met een keuze maken!
He Daphne,
Leuk en informatief artikel!
Momenteel zijn wij ook bezig een dergelijke reis te plannen.
Wat ik nogal onduidelijk vind is hoe je het beste campsites kunt reserveren.
We willen naar Zuid-afrika, Botswana even de grens over bij Zimbabwe en via Namibie naar Kaapstad.
Heb jij een tip hoe dit het eenvoudigste te regelen is? Of zou je het laten regelen?
Groetjes Michelle
Author
Hè Michelle! Dank je wel. Gaaf dat jullie ook je reis naar Afrika aan het plannen zijn. In basis kun je de campsites heel goed zelf boeken. Wij hebben het uitbesteed omdat we (voor deze reis) geen zin hadden in het gepuzzel. Maar je kunt verschillende campsites online regelen. Ik zou even googlen. Op m’n blog kun je sowieso alle campsites in Namibië en Botswana vinden waar ik verbleven heb. Wellicht heb je daar wat aan. Heel erg veel plezier met de voorbereidingen.
Groetjes Daphne
wow, wat een prachtige foto!s Ik verheug me al op Namibië en Botswana. Wat zijn echte must-do’s met tieners in deze twee landen? En waar is het landschap met de boog (bijna ‘arches NP)?
Author
Thanks Odette! Het landschap met de boog is Spitzkoppe. Het lijkt inderdaad een beetje op Arches NP. Wat leuk is voor tieners is denk ik zeker quad rijden of sandboarden door de duinen bij Swakopmund of de ‘Living Desert Tour’ daar. De Sossusvlei is echt tof! Wellicht op kennis maken met de Himba’s in het noordwesten. Bij Ngepi heb je ook veel activiteiten trouwens en een mokorotocht door de Delta is heel leuk. En een Cessna vlucht over de delta ook. Qua prijs viel dat me trouwens erg mee.
Pingback: Route Namibië & Botswana: 3,5 weken op safari in Afrika - Daphnedevries.nl
Pingback: Sossusvlei Namibië: beste tips en bezienswaardigheden - Daphnedevries.nl
Pingback: Doen in Swakopmund: 4 toffe hotspots - Daphnedevries.nl